Uvědomme si, že těhotenství prožíváme jedenkrát, maximálně třikrát za život. Spoustu toho můžeme pokazit a velmi mnoho vylepšit. Zrovna v tomto okamžiku je dobré si uvědomit, na čem mi záleží. Co je v životě důležité. Vzniká nová rodina. Chceme se nechat vést nebo spolurozhodovat o svém zdraví? Chceme jít s přírodou? Chceme rozhodovat o vyšetřeních, které podstoupíme. Věříme svému tělu?

Jak může vypadat vaše těhotenská poradna ?

Těhotenská poradna je odvozená od slova radit, poradit. Ten kdo někdy zažil návštěvu v klasické gynekologické poradně, může s určitostí říct, že vyšetření proběhlo za pár minut. Hlavní záležitosti ohledně zdravotního stavu byly vyřešny, zkontrolovány a naplánovány. Byl však čas na zodpovězení mnoha a mnoha otázek, které se nabízely?

Těhotenskou poradnu můžete také absolvovat u porodní asistentky. Vyjímečnost těhotenství, které zažíváme, si můžeme umocnit také tím, že budete docházet ke své porodní asistentce.

A jak by měla taková poradna vypadat? 10 kroků ke kvalitní poradně v těhotenství.

1. Přivítání a seznámení. To je krok první.

Vždy, jde o osobní přístup. Porodní asistentka vám bude naslouchat celé těhotenství. Musíte si takzvaně sednout. Seznámit se. Tento osobní přístup se vám vyplatí v několika rovinách. Nejenom v období, kdy si budete nejistá. Také v čase, kdy se budete stydět zeptat se na nejintimnější věci ohledně těhotenství.

2. Dialog a rozhovor.

V dialogu jde o vedení rozhovoru o pocitech a náladách. Není to přednáška, monolog. Můžete se svěřit o strachu z porodu, nejistotě v průběhu vašeho těhotenství. Porodní asistentka vám může svou radou a znalostmi dodat informace. Informace, které si sice můžete najít někde na internetu, ale není nad osobní interpretaci a vysvětlení.  Můžete nabýt sebevědomí, můžete se správně rozhodnout. 

3. Třetí a důležitý krok, zdravotní stav ženy a rodiny.

Zjištění zdravotního stavu celé rodiny, komplexní informace o ni, dává porodní asistentce obraz o celkovém stavu ženy. Asistentka tak může lépe spolupracovat s lékaři v celém průběhu těhotenství a naplánovat tak vyšetření, které jsou nutné v průběhu těhotenství. Ženě může vysvětlit všechny kroky a vyšetření, které by udělala. Spolupráce s obvodními gynekology je zásadní a neocenitelná.

4. Stravování

Strava je důležitá součást těhotenství. Zrovna v tomto období se možná poprvé zajímáme o to, co jíme. Porodní asistentka může poradit jaká strava je vhodná, co je méně vhodné a co dokonce nevhodné. Některé ženy tápou. Myslí si, že musí jíst za dva. Nepřemýšlí nad složením potravy. Porodní asistentka může poradit, jaké potraviny jíst. Může ji vysvětlit význam vitamínů v přírodní podobě. Může ji upozornit na nevhodnost vitamínových a jiných doplňků. Někdy je tohle období, cesta jak změnit nesprávné návyky ve stravování.

5. Životní styl

Během života si vytváříme různé návyky. Některé jsou tak pravidelné, že si bez nich nedokážeme představit, že bychom je neabsolvovali. Některé návyky jsou prospěšné například čištění zubů, denní hygiena, pravidelná strava. Některé návyky přerostou až ve zlozvyky. Spoustu zlozvyků chceme překonat, ale nevíme jak. Nebo si vůbec neuvědomujeme, že můžou uškodit miminku. V tom vám může pomoct porodní asistentka. Například s pohybem. Myslíme si, že se dostatečně hýbeme. Opravdu? Zrovna v těhotenství je pohyb zásadní. Nejde jenom o těhotenská cvičení, ale o každodenní pohyb. Chůze, přemísťování se ve městě. Chození do schodů, procházky, práce na zahradě nebo jízda na kole. Proč zrovna v těhotenství? Těhotenství je zakončeno porodem a péči o miminko. Porod je však těžký fyzický výkon a připraveným ženám se fyzická příprava zúročí.

6. Kontrola fyziologických funkcí těhotné

Každá poradna má být zakončena kontrolou tlaku, který vypovídá o zdravotním stavu ženy. Kontrolou donesené moče a sledování otoků na končetinách. Sleduje se také pravidelně váha ženy. Tyto ukazatele jsou důležité a průkazné v posouzení fyziologie těhotenství. Porodní asistentka je plně kompetentní tyto ukazatele sledovat.

7. Kontrola růstu plodu

Porodní asistentka má také několik možností jak měřit růst miminka. Je to dovednost, která se s příchodem ultrazvukového vyšetření vytratila z umění porodních asistentek. Já jsem měla to štěstí, že mi tohle umění předala moudrá žena MUDr. Korbelářová. Jak se kontroluje růst miminka? Nejdůležitější je hmat asistentky, její ruce a krejčovský metr. Nevěříte? Důležité je však měřit bříško pravidelně v měsíčních intervalech. Sleduje se pravidelný přírůstek a také se dá velmi dobře zjistit váha dítěte (také přibližně, stejně jako ultrazvukové vyšetření). Neméně důležitý je poslech srdíčka miminka, zhruba od 20. týdne gravidity.

8. Spolupráce s lékařem, doporučení vyšetření

V osmém kroku kvalitní prenatální poradny bych se ráda zastavila u spolupráce s lékařem obvodním gynekologem. Jako hrnec nemůže být bez pokličky, tak porodní asistentka se neobejde bez lékaře a lékař bez porodní asistentky. Respektující spolupráce je důležitá. Jsem velmi vděčná za osvícené gynekology a gynekoložky, kteří pochopili důležitost ženy, porodní asistentky, v těhotenství a porodním procesu. V průběhu těhotenství jsou vhodná některá vyšetření. Krevní testy na začátku a ke konci těhotenství. Dále tři důležité ultrazvuky (12., 20., 32. týden gravidity). Další vyšetření se odvíjejí dle zdravotního stavu ženy. V případě fyziologického průběhu těhotenství je plně kompetentní porodní asistentka. Objeví-li sebemenší odchylku, zasílá ženu ke gynekologovi.

9. Příprava na porod a mateřství

Těhotenská poradna trvá zhruba 45 minut. Zde je čas na přípravu na mateřství. Je tolik témat, které je nutné probrat před příchodem miminka na svět. Hlavně u prvorodiček. Kdy odjet do porodnice? Co ovlivňuje přirozený proces porodu? Jak jej můžu podpořit? Co mohu udělat pro to, abych zvládla porod a první kontakt s miminkem? Co je to bonding. Jak se starat o miminko? Jaké pomůcky využívat? A co kojení? Je toho opravdu mnoho a právě v poradně, by na ně mělo být zodpovězeno.

10. Poslední krok, plánování další schůzky a rozloučení

Při zakončení poradny byste měla mít čas ještě na poslední otázky. Měla byste odcházet s tím, že vše bylo zodpovězeno. Nic dalšího vás již netíží. Porodní asistentka vám naplánuje další schůzku a je zde čas na rozloučení.

 

Nyní víte, jak by mohla vypadat vaše těhotenská poradna. S jakou pečlivostí si vybíráte kočárek pro miminko a jeho výbavičku, si také vybírejte prenatální poradnu. Ta je zásadní při prožívání vašeho výjimečného těhotenství.

 

 

Vaše porodní asistentka

Martina S.

 

Martina Suchardová, tel.: 776 737 305

Tvorba webu www.helpmark.cz